2015. június 16., kedd

Bevanda della vita | Alkoholmentes koktél

Ez a koktél teljes mértékben a mi találmányunk - ahogyan a frappáns név is. Egész egyszerűen elkészíthető, lényegében egy hűsítő, jeges gyümölcsturmixról beszélünk. A gyümölcsök és az arányok is bátran felcserélhetőek, ez az ízvilág meglepően finomra, frissítőre sikeredett. Édesítéshez nem feltétlenül kell édesítőszert használnunk, bármi megfelel, a nádcukortól a nyírfacukron át fruktózig.

Hozzávalók:
A jégkockákhoz:
kb. 6 dl víz
5 dkg eper (mirelit is jó)
2 ek édesítőszer (ízlés szerint)
A koktélhoz:
6 dkg eper (mirelit is jó)
1 db őszibarack
2 db mandarin
3 dkg cseresznye
édesítőszer, citromlé
kb. 8 dl szódavíz
Díszítéshez:
citromfű, vagy mentalevelek
koktélesernyő
Elkészítés:
Elkészítjük az epres jégkockákat. Az epret (ha mirelit kiolvasztjuk, ha friss, megmossuk, kicsumázzuk) leturmixoljuk (mi botmixerrel csináltuk). Hozzáadjuk az édesítőszert, esetleg citromlevet ízlés szerint, valamint kb. 2 dl vizet. Jégkockatartó formákba töltjük és lefagyasztjuk.
A sima jéghez a maradék (nagyjából 4 dl) vizet két tálkába öntjük kb. ujjnyi vastagságban. A tálka lehet üres margarinos doboz is, de hagyományos jégocka-forma is lehet. Ezt is betesszük a mélyhűtőbe. Miután megfagyott, nejlonzacskóba tesszük, és klopfolóval apró darabokra törjük. (Ezt a műveletet megoldhatjuk turmixgéppel is, ha le tudja darálni a jeget.)
A koktélhoz az epret botmixerrel összeturmixoljuk, ízlés szerint édesítőszerrel és citromlével ízesítjük. Esetleg adhatunk hozzá egy kis szódavizet, ha túl sűrűnek ítéljük. Ugyanezt megismételjük a cseresznyével, végül a mandarinokkal és az őszibarackkal is.
Így három turmixot kaptunk: egy pirosat (az eprest), egy rózsaszínest (a cseresznyést) és egy sárgát (a mandarinos-őszibarackosat). Ezeket felváltva a shakerbe töltjük. Hozzáadjuk a durvára tört, kásás jeget, és összerázzuk. (Ha sűrűnek találjuk, egy kis szódavizet rakhatunk hozzá.) Ezzel lényegében el is készült a koktél.
Tálaláskor egy-egy epres jégkockát helyezünk a poharakba. Ráöntjük a hideg gyümölcskoktélunkat, majd koktélesernyővel, mentával, vagy citromfűlevéllel díszíthetjük ízlés szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése