A tzatziki a görögöknél lényegében egy
fűszeres, fokhagymás- uborkás joghurt, melyet előételként fogyasztanak. Mi
inkább egyfajta köretként esszük, és íme egy újabb felhasználása: a mártogatós.
Az uborkát nem boncoljuk fel, és trancsírozzuk szét, mint a hagyományos
tzatzikiben, hanem szeletekre vágva mártogatjuk a fokhagymás szószba. Köretként
tálalhatjuk pl. sült húsokhoz. Gyorsan megvan, finom, és mutatós. :)
Ebből a mennyiségből elég nagy adag készül, arányosan csökkenthetjük a
hozzávalókat.
Hozzávalók:
800
g tejföl (vagy natúr joghurt)
2
fej fokhagyma
2-3
ek apróra vágott zöldfűszer (kapor, snidling, medvehagyma, petrezselyem,
medvehagyma ízlés szerint. Esetleg mentalevél.)
2
ek olívaolaj
kb.
2 tk citromlé
só,
bors ízlés szerint
1-2
db kígyóuborka
Elkészítés:
A tejfölt (vagy joghurtot) egy
tálba öntjük. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, az olajat, a citromlevet, ízlés
szerint sózzuk, borsozzuk. Ha valamit kevésnek találunk, nyugodtan tehetünk még
bele. A fokhagymákat fokhagymaprésen átnyomjuk, és szintén belekeverjük.
A tzatzikink ezzel lényegében el
is készült. Az uborkákat hosszabb csíkokra vágjuk (aki nem szereti a héját,
meghámozhatja előtte) és egy tálba pakoljuk. Az uborkacsíkokat a szószba
mártogatva fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése