Ez a koktél teljes mértékben a mi
találmányunk - ahogyan a frappáns név is. Egész egyszerűen elkészíthető,
lényegében egy hűsítő, jeges gyümölcsturmixról beszélünk. A gyümölcsök és az
arányok is bátran felcserélhetőek, ez az ízvilág meglepően finomra, frissítőre
sikeredett. Édesítéshez nem feltétlenül kell édesítőszert használnunk, bármi
megfelel, a nádcukortól a nyírfacukron át fruktózig.
Hozzávalók:
A jégkockákhoz:
kb.
6 dl víz
5
dkg eper (mirelit is jó)
2
ek édesítőszer (ízlés szerint)
A koktélhoz:
6
dkg eper (mirelit is jó)
1
db őszibarack
2
db mandarin
3
dkg cseresznye
édesítőszer,
citromlé
kb.
8 dl szódavíz
Díszítéshez:
citromfű,
vagy mentalevelek
koktélesernyő
Elkészítés:
Elkészítjük az epres jégkockákat.
Az epret (ha mirelit kiolvasztjuk, ha friss, megmossuk, kicsumázzuk)
leturmixoljuk (mi botmixerrel csináltuk). Hozzáadjuk az édesítőszert, esetleg
citromlevet ízlés szerint, valamint kb. 2 dl vizet. Jégkockatartó formákba
töltjük és lefagyasztjuk.
A sima jéghez a maradék
(nagyjából 4 dl) vizet két tálkába öntjük kb. ujjnyi vastagságban. A tálka
lehet üres margarinos doboz is, de hagyományos jégocka-forma is lehet. Ezt is
betesszük a mélyhűtőbe. Miután megfagyott, nejlonzacskóba tesszük, és
klopfolóval apró darabokra törjük. (Ezt a műveletet megoldhatjuk turmixgéppel
is, ha le tudja darálni a jeget.)
A koktélhoz az epret botmixerrel
összeturmixoljuk, ízlés szerint édesítőszerrel és citromlével ízesítjük.
Esetleg adhatunk hozzá egy kis szódavizet, ha túl sűrűnek ítéljük. Ugyanezt
megismételjük a cseresznyével, végül a mandarinokkal és az őszibarackkal is.
Így három turmixot kaptunk: egy
pirosat (az eprest), egy rózsaszínest (a cseresznyést) és egy sárgát (a
mandarinos-őszibarackosat). Ezeket felváltva a shakerbe töltjük. Hozzáadjuk a
durvára tört, kásás jeget, és összerázzuk. (Ha sűrűnek találjuk, egy kis
szódavizet rakhatunk hozzá.) Ezzel lényegében el is készült a koktél.
Tálaláskor egy-egy epres
jégkockát helyezünk a poharakba. Ráöntjük a hideg gyümölcskoktélunkat, majd
koktélesernyővel, mentával, vagy citromfűlevéllel díszíthetjük ízlés szerint.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése