2015. június 23., kedd

Görögös tzatziki mártogatós

A tzatziki a görögöknél lényegében egy fűszeres, fokhagymás- uborkás joghurt, melyet előételként fogyasztanak. Mi inkább egyfajta köretként esszük, és íme egy újabb felhasználása: a mártogatós. Az uborkát nem boncoljuk fel, és trancsírozzuk szét, mint a hagyományos tzatzikiben, hanem szeletekre vágva mártogatjuk a fokhagymás szószba. Köretként tálalhatjuk pl. sült húsokhoz. Gyorsan megvan, finom, és mutatós. :)
Ebből a mennyiségből elég nagy adag készül, arányosan csökkenthetjük a hozzávalókat.


Hozzávalók:
800 g tejföl (vagy natúr joghurt)
2 fej fokhagyma
2-3 ek apróra vágott zöldfűszer (kapor, snidling, medvehagyma, petrezselyem, medvehagyma ízlés szerint. Esetleg mentalevél.)
2 ek olívaolaj
kb. 2 tk citromlé
só, bors ízlés szerint
1-2 db kígyóuborka
Elkészítés:
A tejfölt (vagy joghurtot) egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, az olajat, a citromlevet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha valamit kevésnek találunk, nyugodtan tehetünk még bele. A fokhagymákat fokhagymaprésen átnyomjuk, és szintén belekeverjük.

A tzatzikink ezzel lényegében el is készült. Az uborkákat hosszabb csíkokra vágjuk (aki nem szereti a héját, meghámozhatja előtte) és egy tálba pakoljuk. Az uborkacsíkokat a szószba mártogatva fogyasztjuk.

Omlett kicsit másképp :)

Ma reggel eléggé éhes voltam és nem volt itthon csak 1db tojás, gondoltam alkotok.:D



Hozzávalók:
A TÉSZTÁHOZ:
5 ek liszt
1 db tojás
1 ek vaj/margarin
10 ek (szükség szerint több) víz
ízlés szerint só
A TÖLTELÉKHEZ:
ízlés szerint felvágott (én szalámi véget raktam bele)
ízlés szerint sajt

(Palacsinta tészta állagot kapunk)

Elkészítés:
  1. A lisztet,tojást,vajat,sót összekeverem, majd beleöntöm a vizet.
  2. Kevés olajon/zsiradékon elkezdem sütni a tésztát, de amikor beleöntöttem a serpenyőbe már akkor rá rakom a felére a felvágottat és a sajtot.
  3. Kb. 2-3 percet várok vele, majd félbehajtom és mindkét oldalán sütöm szintén 1-2 percig.
Rakhatunk mellé bármilyen zöldséget(pl. paradicsom) garantáltan nagyon finom lesz.:)

2015. június 22., hétfő

Paleo feketeerdő mikrós-bögrés süti

Mi a jó a bögrés sütikben? Hogy villámgyorsan kész vannak, és pofonegyszerű az elkészítésük. Tökéletesek, ha megkívánunk valami édeset, finomat, de azért egészségeset. Sokszínűen variálhatóak, íme egy újabb opció: a feketeerdős. Ha már meggyszezon van. :) Ez egy picit kisebb adag, mint az előző, hogy ne jöjjön ki annyira a bögréből, de elég laktató ez a mennyiség is.


Hozzávalók:
2 ek kókuszliszt
1 ek mandulaliszt
1,5 ek natúr kakaópor
1 kk sütőpor
1 db tojás
2 ek olvasztott kókuszzsír
3-4 ek víz (szükség szerint kicsit több)
1 ek édesítőszer/ 2 ek eritrit
1 dkg étcsokoládé
4 dkg (kb 10 szem) meggy
Elkészítés:
Kiválasztunk egy nagyobb, mikrózható bögrét. Beleszórjuk a száraz alapanyagokat: a liszteket, a kakaót, a sütőport. Ehhez a keverékhez adjuk a többi alapanyagot: a tojást, a kókuszzsírt, a vizet és az édesítőt. Alaposan felkeverjük, nehogy maradjon az alján liszt. Végül belekeverjük az apróra tört csokit és a kimagozott meggyszemeket. Majd betesszük a mikróba sülni. (Nekem a szokásos 3 percnél még picit nyers volt, beraktam még egy percre, és kifogástalan lett.)

Még melegében ki tudjuk borítani egy tányérra (vigyázat, a bögre forró!), és pár szem meggyel, esetleg tejszínhabbal tálaljuk.


2015. június 20., szombat

Oreós bögrés süti


Hozzávalók:
4 ek liszt
4 ek cukor
1 db tojás
3 ek tej (szükség szerint több)
3 ek olaj
4 db oreo (bármennyit lehet belerakni, én 4-et raktam.)


Elkészítés:
  1. Egy tálban összekeverjük a lisztet, cukrot, tejet és olajat.
  2. Csomómentesre elkeverjük (én használtam hozzá kézi habverőt.)
  3. Az oreokat összetörjük és bele dobjuk a tálba, ezt is jól összekeverjük.
  4. A masszát átrakom egy bögrébe, és 2-3 percig mikrózom (mikrófüggő).
  5. A tészta kifog jönni a bögréből, de utána visszamegy.
  6. Lehet mellé epret, banánt esetleg csokit is rakni, nagyon finom lesz.
REMÉLEM TI IS ELKÉSZÍTITEK!:)

Gyümölcsturmixos zselé




Ezt a finomságot könnyen el lehet készíteni, és nagyobb rendezvényekre is kitűnő nyalánkság. Akár nyáron is jó egy kis nasinak. :)

Hozzávalók:
5 dkg gyümölcs (pl.: málna, ribizli, barack, cseresznye)
édesítőszer vagy cukor ízlés szerint
 kb negyed liter víz
1 ek zselatinpor

Elkészítés:
1.     Megmossuk a gyümölcsöket, és összeturmixoljuk. Hozzá adjuk ízlés szerint az édesítőszert és a vizet (20-25 dl), esetleg egy kis citromlét.
2.     A zselatinporoz hozzáadunk kb. 10 dl vizet, majd felrakjuk  melegedni (mikroba vagy tűzhelyen).   Addig kell melegíteni ameddig a zselatinpor feloldódik.
3.     A zselatint hozzá kell adni  gyümölcsturmixhoz és tálkákba önteni.
4.     Majd a tálkákat be kell rakni a hűtőbe, és pár óra várakozás után kész.



Pizzás omlett

Ehhez az omletthez sem kell sok energia, vagy alapanyag, pofonegyszerű, mégis különleges. :) Ha nem akarunk a paradicsompüré+fűszerek kombinációval bajlódni pizzaszószt is használhatunk.

Hozzávalók:
2 tojás
2 szelet sonka, vagy más felvágott
6 dkg reszelt sajt
2 ek paradicsompüré
egy csipet oregano
egy csipet bazsalikom
só ízlés szerint
olaj/zsiradék a sütéshez
Elkészítés:
Felverjük a tojásokat, és hozzáadjuk a tejet és a sót, majd serpenyőben, kevés zsiradékon megsütjük.

A kész omlett felére rátesszük a paradicsompürét. Ízlés szerint fűszerezzük oreganóval, bazsalikommal. A felvágottat felkockázzuk (esetleg megpiríthatjuk előtte egy kicsit), beleszórjuk a paradicsomszószba. Rászórjuk a reszelt sajtot. (Esetleg betehetjük a mikróba egy percre, hogy a sajt jól ráolvadjon.) Félbehajtjuk, és már fogyaszthatjuk is. :)

2015. június 19., péntek

Házi fahéjas almalé, almás-fahéjas "lapkával"


Hozzávalók:
3-4 db alma
fahéj (ízlés szerint)
cukor (ízlés szerint) 
vaníliás cukor (nem muszáj rakni bele, én raktam)




Elkészítés:
  1. Az almákat meghámozzuk és lereszeljük.
  2. Egy tálba tesszük, majd ízesítjük a fahéjjal,cukorral,ízlés szerint akár vaníliás cukorral is, és összekeverjük.
  3. Alufóliát teszünk a tál tetejére és kb. 15 percig állni hagyjuk.
  4. Ha letelt a 15 perc levesszük az alufóliát és az almából kinyomkodjuk a levét. 
  5. Ezt leszűrjük és kész az almalé.
  6. A kinyomkodott reszelt almát vékonyra nyomjuk (mint a képen, én kis kerek formákat csináltam) és olaj nélküli serpenyőben kb. 1-2 percig sütjük.
  7. Tányérra tesszük és kész is. :)

Almalámpás gyümölcssalátával töltve

Ez az ötlet csak hirtelen kipattant a fejemből, amikor valami gyümölcsre vágytam. Gyerekzsúrra is tökéletes étel, egészséges, és mindenki nagyobb kedvvel fogyasztja bájos külseje miatt.

Hozzávalók:
egy nagyobb szem alma
5 szem cseresznye
egy szelet ananász
egy mandarin
1 ek gyümölcslekvár (bodzavirág, alma, barack, stb…)

Elkészítés:

Az alma tetejét levágjuk, és egy karalábévájó, vagy erős kanál segítségével kibelezzük az almát. Az alma egyik felébe arcot vágunk, mint egy töklámpásnak. A gyümölcsöket apróra vágjuk, és az almába pakoljuk. Majd a tetejét egy kis lekvárral ízesítjük.

Citromos jeges tea

Ennek a jeges italnak az íze meglepően hasonlít a boltban kapható citromos ice tea-hoz, csak sokkal hűsítőbb (és egészségesebb!). Arányosan növelve a citrom és a tea mennyiségét nagyobb adagot is készíthetünk.

Hozzávalók (egy nagyobb adaghoz):
fekete (Earl Grey) tea
víz
1 db citrom
édesítőszer/cukor ízlés szerint
citromfű/mentalevél
Elkészítés:
Először is teás jégkockákat készítünk. Pár deci Earl Grey teát töltünk a jégkockatartókba (6 darab bőven elég). Sima jégkockát is használhatunk, de a teás különlegesebb. :)
A zúzott jéghez egy tucat vízzel készült jégkockát használunk fel, nejlonzacskóba tesszük, és klopfolóval apróra zúzzuk. (Akinek bírja a turmixgépe a jeget, azzal is meg lehet oldani.)
A citromot félbe vágjuk, pár szeletet félre teszünk díszítésnek, a többit kifacsarjuk. Egy pohárba, vagy kancsóba öntjük, majd felváltva adagolunk hozzá teás jégkockát, zúzott jeget, citromszeletet és citromfűlevelet. A végén felöntjük az egészet fekete teával, és egy picit összekeverjük.


2015. június 16., kedd

Paleo csokis mikrós-bögrés süti

Ezt a gyorsan elkészíthető süteményt a hagyományos bögrés sütiből "paleósítottuk". Előnye, hogy pár perc alatt kész van, és sokszínűen variálható. Csokoládé helyett aszalt gyümölcsöt, mogyorót, mandulát is hozzákeverhetünk. A hozzávalók egy fő részére elegendőek, a képen dupla adagot készítettünk.

Hozzávalók:
3 evőkanál kókuszliszt
1 evőkanál mandulaliszt
1 ek cukrozatlan kakaópor
1 kk sütőpor
2 db tojás
1 ek kókuszzsír
5 evőkanál víz (szükség szerint több)
1 ek édesítőszer
2 dkg csokoládé
1 db mandarin, vagy más gyümölcs
Elkészítés:
Egy magasabb falú bögrében összekeverjük a száraz hozzávalókat (a csokit kivéve), majd hozzáadjuk nedveseket (tojás, édesítő, víz), hogy egy tésztaszerű masszát kapjunk. Végül a csokoládét apró darabokra törjük, és szintén belekeverjük. Figyeljünk rá, hogy az alját is felkeverjük, ne maradjon ott a liszt.
3 percig melegítjük mikrohullámú sütőben. A tészta megemelkedik, majd egy picit összeesik, a csokidarabkák pedig megolvadnak benne.

A bögréből is kikanalazhatjuk, de még melegen kiboríthatjuk egy tányérra, így rendes süteményként fogyaszthatjuk. Díszítésül mandarint, banánt, epret vagy egyéb gyümölcsöket helyezhetünk mellé.

Bevanda della vita | Alkoholmentes koktél

Ez a koktél teljes mértékben a mi találmányunk - ahogyan a frappáns név is. Egész egyszerűen elkészíthető, lényegében egy hűsítő, jeges gyümölcsturmixról beszélünk. A gyümölcsök és az arányok is bátran felcserélhetőek, ez az ízvilág meglepően finomra, frissítőre sikeredett. Édesítéshez nem feltétlenül kell édesítőszert használnunk, bármi megfelel, a nádcukortól a nyírfacukron át fruktózig.

Hozzávalók:
A jégkockákhoz:
kb. 6 dl víz
5 dkg eper (mirelit is jó)
2 ek édesítőszer (ízlés szerint)
A koktélhoz:
6 dkg eper (mirelit is jó)
1 db őszibarack
2 db mandarin
3 dkg cseresznye
édesítőszer, citromlé
kb. 8 dl szódavíz
Díszítéshez:
citromfű, vagy mentalevelek
koktélesernyő
Elkészítés:
Elkészítjük az epres jégkockákat. Az epret (ha mirelit kiolvasztjuk, ha friss, megmossuk, kicsumázzuk) leturmixoljuk (mi botmixerrel csináltuk). Hozzáadjuk az édesítőszert, esetleg citromlevet ízlés szerint, valamint kb. 2 dl vizet. Jégkockatartó formákba töltjük és lefagyasztjuk.
A sima jéghez a maradék (nagyjából 4 dl) vizet két tálkába öntjük kb. ujjnyi vastagságban. A tálka lehet üres margarinos doboz is, de hagyományos jégocka-forma is lehet. Ezt is betesszük a mélyhűtőbe. Miután megfagyott, nejlonzacskóba tesszük, és klopfolóval apró darabokra törjük. (Ezt a műveletet megoldhatjuk turmixgéppel is, ha le tudja darálni a jeget.)
A koktélhoz az epret botmixerrel összeturmixoljuk, ízlés szerint édesítőszerrel és citromlével ízesítjük. Esetleg adhatunk hozzá egy kis szódavizet, ha túl sűrűnek ítéljük. Ugyanezt megismételjük a cseresznyével, végül a mandarinokkal és az őszibarackkal is.
Így három turmixot kaptunk: egy pirosat (az eprest), egy rózsaszínest (a cseresznyést) és egy sárgát (a mandarinos-őszibarackosat). Ezeket felváltva a shakerbe töltjük. Hozzáadjuk a durvára tört, kásás jeget, és összerázzuk. (Ha sűrűnek találjuk, egy kis szódavizet rakhatunk hozzá.) Ezzel lényegében el is készült a koktél.
Tálaláskor egy-egy epres jégkockát helyezünk a poharakba. Ráöntjük a hideg gyümölcskoktélunkat, majd koktélesernyővel, mentával, vagy citromfűlevéllel díszíthetjük ízlés szerint.